onsdag den 21. maj 2014

Køkkenhaven og drivhuset er i gang

Foråret og det varme vejr har gjort sit indtog. Sammen med en hel del regn også. Jeg startede køkkenhaven op med at lægge kartofler for en måned siden. Jeg har prøvet at forskyde  kartoflernes vækst, så vi har kartofler i en længere periode i stedet for at have en masse på én gang.
Jeg har haft to spande stående i drivhuset, hvor de fik masser af varme. Plantesækken blev sat med kartofler samtidig, men har stået udenfor. De to sidste spande lagde jeg først kartofler i 2 uger efter de andre. Indtil videre virker det med forskydningen som en god ide.

Kartoffelspande i flere afskygninger står på række. Dem til venstre har været i drivhus, posen i midten har stået udenfor og de to spande yderst til højre er sat to uger senere end de andre.

Jeg har prøvet at købe to PotatoPots i år. Ideen er at der inden i spanden er endnu en spand med hul i, så man løbende kan løfte den inderste spand og tage de kartofler, der er klar. Endnu er der dog ingen kartofler at tage af.

I køkkenhaven/højbedet har jeg i år plantet ærter og jordbær. Jeg har sået forårsløg, pastinak, gulerod, radisse, rucola og pluksalat. Jeg har netop fået sået rødbeder og flere radisser i går aftes.
Jeg har desuden købt en hokkaido-plante (spiseligt græskar) og sat også. Den er jeg lidt spændt på, for jeg har erfaret, at jeg måske har fået sat den for tidligt ud?
Mine squash i vindueskarmen spirede aldrig, så jeg er på jagt efter squashplanter på planteskolerne, men indtil videre uden held. Nu ender jeg nok med at prøve at så direkte i jorden.

Højbedet er dækket af net. Primært for at holde katten fra at grave i jorden og bruge den som kattebakke.
Krydderurterne fra sidste år klarer sig fint og jeg bruger flittigt af dem. Der er oregano, kinapurløg, persille og timian. I år vil jeg prøve at tørre timian og oregano og gemme som tørret krydderi. Oreganoen breder sig helt vildt, så jeg kan ikke følge med og få brugt det hele.

Oreganoen er den store busk bagerst i baljen. Kinapurløg til højre i baljen, timian forrest og persillen gemmer sig i den mørke krog til venstre i baljen.
Drivhuset er blevet plantet til med mynte, bøftomat, stilktomat, blommetomat, agurk og skoleagurk. Når det bliver varmere kommer der også gul peberfrugt ud i det lille glashus.

Sidste år fik jeg først plantet drivhuset til  i starten af juni. Det var fordi vi kom lidt sent i gang med at samle og montere det spritnye drivhus.
Alligevel havde jeg et kæmpe udbytte fra planterne i drivhuset og nød godt af både køkkenhave og drivhus hele sommeren.

onsdag den 14. maj 2014

Hjemmelavet hyldeblomst-is med bagte rabarber || Opskrift

Jeg har brugt det sidste af hyldeblomstsaften fra sidste sommer på at lave denne lækre dessert sammen med friske jordbær-rabarber fra haven. Jeg brugte den flotte røde saft, men man kan sagtens bruge almindelig hyldeblomstsaft - også den fra supermarkedets hylder. Isen er frisk og ikke ligger ikke så tungt, faktisk lidt sorbet-agtig i konsistensen. Selvom jeg brugte en meget rød saft, har isen kun fået et svagt lyserødt skær, som slet ikke kan ses på billedet. Jeg frøs isen med isskålen til min Kitchenaid.
Dette er en frisk sommerdessert, der egner sig rigtig godt til gæster. Isen kan laves flere dage i forvejen og de bagte rabarber kan forberedes i fadet og laves nemt, mens gæsterne er der, for de skal kun have 10 minutter i ovnen.
Jeg synes, det er en spændende og nem måde at tilføje smag til is ved at bruge saft, så det tror jeg, at der skal eksperimenteres mere med i fremtiden.


Hyldeblomst-is
4-5 portioner dessert

Ingredienser
2 dl. koncentreret hyldeblomstsaft
150 g. rørsukker
1,5 dl. piskefløde
6 pasteuriserede æggehvider (4 bægre)
100 g. hakket mørk chokolade til drys ved servering

Pisk æggehvider og rørsukker hvidt og luftigt. Pisk fløden til flødeskum. Vend hyldeblomstsaften forsigtigt i æggehviderne og vend til sidst flødeskum i.
Indfryses på ismaskine i ca. ½ time. Fordeles herefter i 4-5 frostsikre portionsskåle og fryses færdig i fryseren i minimum 2 timer, gerne længere.

Hvis du ikke har en ismaskine, skal du fryse isen i en stor bøtte, hvor du har mulighed for at røre rundt i isen. Saften er tungere end resten af ingredienserne og den vil derfor lægge sig i bunden af bøtten, hvis du ikke får rørt rundt.. Rør ca. 1. gang i timen de første 3-4 timer og lad derefter isen fryse til en fast masse i ca. tre timer.

Bagte rabarber / rabarbergrød
Tilbehør til 4-5 portioner is

Ingredienser
250 g. rabarber
75 g. rørsukker
1 tsk. vaniljesukker

Rabarberne skæres i 1-2 cm stykker og lægges i et ildfast fad. Drys med sukker og bag ca. 10 minutter i en forvarmet ovn på 225 grader.
Når du tager rabarberne ud af ovnen, moses stykkerne med en gaffel, for at få en lidt mere sammenhængende og grød-lignende konsistens.
Kan spises både lun og kold til isen.

Tip ved servering! Skyl portionsskålene med varmt vand og vend isen ud på en tallerken. Drys med hakket mørk chokolade og anret de bagte rabarber ved siden af isen. Rabarberen kan være både lun og kold.

tirsdag den 6. maj 2014

Madplan uge 19

På torsdag får vi endnu engang en kasse fra Årstiderne med masser af lækkert frugt og grønt. Bl.a. både spidskål og glaskål. Spidskål kender jeg og det er noget jeg jævnligt bruger, men glaskål derimod. Det er noget, jeg aldrig har brugt før. Derfor bliver slutningen af denne uge og næste uge præget af masser af kål. Det er så spændende at bruge nye råvarer.
Vi har i de sidste uger fået oveerbooket madplanen, så nu prøver jeg at lave en bufferdag om ugen, hvor der ikke er planlagt noget. Så kan vi være mere fleksible angående aftaler og tiloversbleven mad fra andre dage.
Fredag fokæler vi os selv med take-away sushi. Det er noget vi begge er helt vilde med.

Mandag: Pizza og grøn salat fra søndag
Tirsdag: Stegt kyllingefilet hertil bulgursalat med grønne asparges, granatæble og gulerod. Desuden kogte bønner og hjemmerørt dressing.
Onsdag: Bufferdag
Torsdag: Medister med stuvet spidskål og nye kartofler
Fredag: Vi henter sushi
Lørdag: Grill, grøn salat og smørstegt glaskål
Søndag: Hakkebøffer med bernaise, kartoffelbåde og grønne asparges