fredag den 28. juni 2013

Hyldeblomstsaft || Opskrift

Jeg har igen i år plukket en hulens masse hyldeblomster for at lave dem til saft. Uhm... En rigtig hyggelig søndagsaktivitet sammen med en god veninde eller børnene.
I år har jeg efter råd fra en kollega prøvet at lave halvdelen af saften med jordbær. Så får saften en snert af jordbærsmag, der går rigtig godt sammen med hyldeblomst og saften får den fineste klare røde farve.
Grundopskriften, som jeg har brugt med stor succes i mange år, følger herunder. Jeg lavede saften sammen med skønne Line og vi lavede fire portioner; to ligesom opskriften og to, hvor vi tilføjede en pose frosne jordbær. Så er der ca. 4 L. saft af hver slags, som vi kan dele.


Hyldeblomstsaft
Ca. 2 L. færdig saft (koncentreret. Skal blandes op med vand ca. 1:4)

Ingredienser
40 hyldeblomstskærme
1 kg. sukker
1 citron (eller andre slags citrusfrugter, vi freestylede med grape og lime i år sammen med citron)
2 kanelstænger
½ tsk. stødt ingefær
2 breve citronsyre
1½ L. kogende vand
Evt. atamon
(Evt. en pose frosne jordbær)

Fremgangsmåde
Klip de største stængler af skærmene og ryst dem fri for dyr. Placer dem i en stor skål ca. 5 L (de falder meget sammen ligeså snart du tilføjer kogende vand, så gå ikke i panik over, at de fylder det hele)
Skær citrusfrugterne i skiver og læg i skålen. Tilføj kanelstænger, stødt ingefær, sukker og citronsyre i skålen (og de frosne jordbær, hvis du vil have dem med)
Kog 1½ L. vand på elkedlen og hæld over skærmene. Rør rundt til sukkeret er helt opløst og lad det trække 4-6 dage i køleskabet med låg over. Rør lidt i blandingen hver dag.
Den færdige saft sies igennem et klæde/viskestykke.
Hæld saften på rene atamonskyllede flasker og opbevar dem køligt.
Tilføj atamon til den færdigsiede saft for længere holdbarhed eller du kan fryse saften for lang holdbarhed uden atamon.

Tip! Du kan lave hyldeblomstmarmelade af resterne fra saftproduktionen, så gem endelig hele molevitten! Se min opskrift her.

2 kommentarer:

  1. Vi har allerede drukket en af de små flasker. Mm, hvor smager det bare godt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hihi, ja det smager virkelig godt :) Har du prøvet med danskvand? Mmm... like heaven! Jeg fik foræret en lille flaske til Svigermutter, så jeg har også fået tyndet godt ud, selvom vi ikke har været så meget hjemme.

      Slet

Jeg elsker kommentarer og glæder mig til at læse din.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...